READING

Het hoarden van ideeën

Het hoarden van ideeën

Het hoarden van ideeën

Wanneer een flow van ideeën strandt in een stoffig rariteiten kabinet en hoe het afstoffen van je hersenen zorgt voor verse ideeën en nieuwe inzichten.

Een van de gedeelde eigenschappen van ontwerpers is dat ze meesters zijn in verzamelen. Dit is tevens een hardnekkige eigenschap van de vrouwen in de familie van mijn moeder. Mijn oma bewaarde alles. Haar huis was alsof de tijd stil stond. Alle spullen gekocht na de oorlog, werden liefdevol gebruikt. Niks ging stuk. Niks ging weg. Ook mijn moeder en haar zus bewaarden naar lieverlee en bouwden een museum van hun leven. Het is dus ook niet vreemd dat ik zelf ook een handje van verzamelen heb!

Je huis (én hoofd) als rariteitenkabinet

SUBWALK (de shop & expositieruimte die ik in 2007 opende in Arnhem) ontstond uit mijn passie voor het delen van al mijn (inter)nationale ontdekkingen op het gebied van urban art & design. Toch was het maar een klein deel van mijn passie. Mijn huis was een waar rariteitenkabinet vergelijkbaar met die in de 16e eeuw. De kabinetten waren toentertijd verzamelingen van kunst en zeldzame voorwerpen, meestal ingevoerd van buiten Europa. Net zoals mijn kabinet waren dit geen openbare musea, maar uitsluitend bestemd voor de eigenaar die bezoekers uit binnen- en buitenland toestond zijn collectie te bewonderen.

 

Inmiddels woon ik in een klein knus huisje samen mijn vriend en zoontje. Niet veel plek voor uitheemse eigenaardigheden. Er is afscheid genomen van de fysieke en mentale ophopingen van herinneringen, oude kennis, verlangens en mogelijkheden.

Belangrijk bij het hebben van een verzameldrang, of het nou spullen of ideeën zijn, is het vinden van prioriteiten en focus.

Het hoarden van ideeën

Het hebben van veel ideeën wordt vaak gezien als positief, maar het hoarden van ideeën kan ook leiden tot een opstopping. Teveel verzamelen zonder te creëren, recyclen of te ordenen zorgt er voor dat er geen ruimte meer is voor nieuwe artefacten oftewel potentiële nieuwe ideeën. Je worstelt met het gewicht van de lading en voor je het weet kiept je fiets…

 

Het onderzoeken van de reden achter het hoarden van ideeën kan je veel vertellen over jezelf. Zo nu en dan is het nodig om met een frisse blik te kijken naar je kabinet. Wat is de reden dat ik vasthoud aan deze ideeën? Wat zijn de waardevolle ideeën en welke kan ik loslaten? Welke ideeën geven energie en welke nemen energie? Hoe kom ik in beweging in plaats van me overweldigd te voelen door mogelijkheden?

Prioriteiten en focus

Vooral voor enthousiaste ondernemers is het belangrijk om de hoeveelheid ideeën kritisch te bekijken. Belangrijk bij het hebben van een verzameldrang, of het nou spullen of ideeën zijn, is het vinden van prioriteiten en focus. Dit geldt eigenlijk ook voor over-enthousiasme.

 

Het duidelijk in kaart brengen van je ideeën zorgt dat je je energie heel direct kan richten op de ideeën die je ook daadwerkelijk wat opleveren. Het creëren van een duidelijke visie zorgt ervoor dat je makkelijker afscheid kan nemen van ideeën die heel leuk ‘lijken’.

HEYDAY Sessies

Uit eigen ervaring weet ik dat dit geen makkelijk proces is om alleen te doen. Ik ontwikkel momenteel verschillende sessies waarmee ik (over)enthousiaste ondernemers wil ondersteunen bij het vinden van focus in een berg van ideeën.

 

De begrensde tijd van de sessies maakt dat je gedwongen wordt om to the point te komen. De begeleiding die ik je daarbij geef, zorgt dat je enthousiast kan vertellen zonder dat je verdwaalt in de mogelijkheden. We sparren over bestaande ideeën maar kijken ook naar nieuwe mogelijkheden. We werken aan een helder plan waarmee je enthousiast en gemotiveerd verder kan in je ondernemerschap!

Plan direct een gratis gesprek

Reserveer een 30 minuten skype gesprek in mijn agenda!
Via Calendly heb je direct zicht op de beschikbare tijden in mijn agenda.